Voor het theorie examen van mijn studie Valkerij Jacht met één of meer jachtvogels, kreeg ik ook het onderdeel “Huiven”. Vroeger dacht ik dat een huif een huif was maar, er zijn toch wel verschillen. Om dit beter te kunnen onthouden en hier meer inzicht in te krijgen, heb ik hierover een blogje geschreven. Dit blogje is natuurlijk niet alleen voor mijzelf maar, ook voor mede cursisten, toekomstige cursisten en geïnteresseerden.

We beginnen bij:

De Hollandse huif

Hollandse huif versierd met veren. Foto: Liesbeth Visscher (eigen footage)

De Hollandse huif met veren die bestaat uit drie delen en is versierd met veren. Drie delen wil zeggen: Twee oogpanelen en één middenpaneel.

Een huif heeft op de bovenzijde vaak een knoop (turkse knoop) waar de huif aan wordt vastgehouden door een valkenier en daarmee wordt geplaatst op de kop van de vogel. Een huif met veren dient meer als decoratie. Als, bijvoorbeeld, de jacht voorbij is en er een tableau gelegd wordt.

Hollandse huif met Turkse knoop.

Hierboven ziet u een Hollandse huif met op de bovenkant een Turkse knoop die wel gebruikt wordt tijdens het jagen. Zoals je kunt zien, bestaat ook deze uit drie delen.

Syrisch Hollandse huif

Syrisch Hollandse huif.

Hierboven dus een Syrisch Hollandse huif bestaande uit drie delen. Anders dan bij de Hollandse huif, loopt hier het middenpaneel onder het oogpaneel door.

Anglo Indische huif

Anglo Indische huif.

Een Anglo Indische huif dat bestaat uit één deel. Dit kun je zien aan de naden aan de zijkanten van de huif. Deze hebben dus geen oogpanelen.

Foto: Liesbeth Visscher (eigen footage)

Ook bovenstaande is een Anglo en bestaat uit één deel. Het bovenste zachte gedeelte wordt niet meegerekend.

Anglo Indische huif

Anglo Indische huiven. Deze huiven bestaan uit één deel. Dit kunt u zien aan de naden aan de zijkanten. Zij hebben geen aparte oogpanelen. Deze huiven worden voor zowel Havik als valk als voor woestijnbuizerd gebruikt.

Verschil tussen huif voor een tarsel en een huif voor een wijf

Verschil van huiven tussen tarsel slechtvalk en wijf slechtvalk.

Op de foto hierboven kunt u goed het verschil zien tussen een huif voor een tarsel slechtvalk en een huif voor wijf slechtvalk. Links is voor een tarsel en rechts voor een wijf. Die voor een wijf is iets groter.

De Arabische huif

De Arabische huif. Foto: Pinterest

De Arabische huif. De huif die u hier ziet, bestaat uit één deel en heeft een Arabische sluiting. Alleen een Arabische huif heeft een Arabische sluiting. Alle andere huiven kunnen zowel een Arabische als een Hollandse sluiting hebben.

De sluitingen

De Hollandse sluiting (links) en de Arabische sluiting (rechts) kun je bij iedere huif tegen komen behalve bij de Arabische huif. Deze heeft enkel de Arabische sluiting.

“Slip on” huif

Zo is er ook een zogenaamde “slip on” huif. Deze heeft geen riempjes

Waarom een huif wordt gebruikt

Een huif is een lederen kapje dat wordt gebruikt om prikkels van buitenaf te voorkomen. Vooral tijdens vervoer naar het jachtveld is dit wenselijk. Een huif heeft een uitsparing voor de snavel, zodat de vogel verder nog wel zichzelf kan verzorgen en, niet onbelangrijk, kan ademen. Ook in het jachtveld is de vogel vaak nog gehuifd totdat deze gelost wordt.

Referenties

Deze blog heb ik geschreven over verschillende huiven die gebruikt worden binnen de valkerij hier in Nederland. Wereldwijd zijn de huiven nog meer uitgebreid. Voor nog meer verschillende huiven en hun benamingen, verwijs ik u graag door naar bijvoorbeeld The Modern Apprentice.

*Tekst en afbeeldingen mogen niet zomaar zonder toestemming gebruikt worden.

Advertentie